speed-up-slow-computer

Αν ο υπολογιστής σου αργεί να ξεκινήσει, μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος. Έχουμε συγκεντρώσει τις πιο κοινές λύσεις για να σε βοηθήσουμε να διορθώσεις την αργή εκκίνησή του.

Ένα από τα πιο εκνευριστικά προβλήματα είναι η αργή εκκίνηση του υπολογιστή. Όταν κάνει 2 ώρες να ανοίξει, φοβάσαι μέχρι και να τον ακουμπήσεις, μιας και ορισμένες εκδόσεις των Windows 10 είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό.

Ευτυχώς, η αργή εκκίνηση είναι ένα επιλύσιμο πρόβλημα. Θα σου δείξουμε τις πιο κοινές διορθώσεις για μια αργή εκκίνηση υπολογιστή, ιδιαίτερα με Windows 10.

Απενεργοποίησε το Fast Boot (Γρήγορη εκκίνηση)

Μακράν, η πιο προβληματική ρύθμιση όσον αφορά τον χρόνο εκκίνησης στα Windows 10 είναι η επιλογή γρήγορης εκκίνησης. Αυτό είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και υποτίθεται ότι μειώνει το χρόνο εκκίνησης προ-φορτώνοντας ορισμένες πληροφορίες εκκίνησης πριν απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής σου.

Ενώ το όνομα ακούγεται πολλά υποσχόμενο, προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Επομένως, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν έχετε προβλήματα με την αργή εκκίνηση. (Λάβε υπόψη ότι η επανεκκίνηση του υπολογιστή σου δεν επηρεάζεται από αυτήν τη δυνατότητα.)

Ανοίξε τις Ρυθμίσεις και πήγαινε στο Σύστημα > Ισχύς και αναστολή λειτουργίας. Στη δεξιά πλευρά αυτής της οθόνης, κάνε κλικ στην επιλογή Πρόσθετες ρυθμίσεις ισχύος για να ανοίξεις το μενού Επιλογές ενέργειας στον Πίνακα Ελέγχου.

Εδώ, κάνε κλικ στην επιλογή Επιλέξτε τι κάνουν τα κουμπιά τροφοδοσίας στα αριστερά. Θα χρειαστεί να “δώσεις” άδεια διαχειριστή για να αλλάξεις τις ρυθμίσεις σε αυτήν τη σελίδα, επομένως κάνε κλικ στο κείμενο στο επάνω μέρος της οθόνης με την ένδειξη Αλλαγή ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Η Apple προσφέρει εξαιρετική λύση στα σφάλματα του watchOS 7!

Τώρα, αποεπίλεξε Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης (συνιστάται) και Αποθήκευση αλλαγών για να απενεργοποιήσεις αυτήν τη ρύθμιση.

Απενεργοποίηση του fast boot

Άλλαξε τις ρυθμίσεις εικονικής μνήμης (VRAM)

Η εικονική μνήμη είναι μια λειτουργία που χρησιμοποιούν τα Windows για να αφιερώσουν ένα μέρος του σκληρού σου δίσκου ως “μαϊμού” RAM.

Φυσικά, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχεις τόσο περισσότερες εργασίες μπορεί να χειριστεί το σύστημά σου ταυτόχρονα. Έτσι, εάν τα Windows πλησιάζουν στην πλήρη χρήση της πραγματικής μνήμης RAM, τότε αρχίζουν να χρησιμοποιούν την εικονική μνήμη.

Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι τα Windows 10 μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις εικονικής μνήμης, προκαλώντας προβλήματα εκκίνησης. Θα πρέπει λοιπόν να ρίξεις μια ματιά στις ρυθμίσεις της εικονικής μνήμης και να δεις αν μπορείς να τις αλλάξεις για να διορθώσεις το πρόβλημα της αργής εκκίνησης (το οποίο και αντιμετωπίζεις).

Πληκτρολόγησε Απόδοση στο μενού Έναρξη και επίλεξε Προσαρμογή εμφάνισης και απόδοσης των Windows.

Στην καρτέλα Για προχωρημένους, θα δεις το μέγεθος του page file (αρχείο σελιδοποίησης – άλλη ονομασία της εικονικής μνήμης). Κάνε κλικ στο Αλλαγή για να το επεξεργαστείς.

Ρυθμίσεις Windows 10 για αλλαγή της εικονικής μνήμης

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αυτό που είναι σημαντικό είναι στο κάτω μέρος. Θα δεις μια προτεινόμενη ποσότητα μνήμης και έναν αριθμό που εκχωρείται αυτήν τη στιγμή. Ορισμένοι που έχουν αυτό το ζήτημα διαπιστώνουν ότι η τρέχουσα κατανομή τους υπερβαίνει τον προτεινόμενο αριθμό.

Εάν αντιμετωπίζεις και συ το ίδιο, κατάργησε την επιλογή Αυτόματη διαχείριση του μεγέθους του αρχείου σελιδοποίησης για όλες τις μονάδες δίσκου για να κάνεις αλλαγές. Στη συνέχεια, επίλεξε Προσαρμοσμένο μέγεθος (custom size) και όρισε το αρχικό μέγεθος (initial size) και το μέγιστο μέγεθος (maximum size) στην προτεινόμενη τιμή παρακάτω.

Αλλαγή στην εικονική μνήμη για αργό υπολογιστή

Επανεκκίνησε τον υπολογιστή σου και ο χρόνος εκκίνησης θα βελτιωθεί (ελπίζουμε).

Διαβάστε επίσης στο techbot.gr: Χρήσιμες Συμβουλές για την Καθαριότητα του Laptop

Διαβάστε στο techbot.gr:  Περισσότερες κυρώσεις Huawei ισχύουν από σήμερα. Τι σημαίνει αυτό?

Ενημέρωσε τα προγράμματα οδήγησης (drivers) της Κάρτας Γραφικών

Δυστυχώς, τα Windows 10 είναι σε μια συνεχή μάχη με τα προγράμματα οδήγησης. Η ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης της κάρτας γραφικών μπορεί μερικές φορές να επιδιορθώσει προβλήματα εκκίνησης, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά.

Ανοίξε τη Διαχείριση Συσκευών (device manager) κάνοντας δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέγοντας Διαχείριση Συσκευών. Εκεί θα πρέπει να βρεις στη λίστα τους προσαρμογείς οθόνης για να δεις ποια κάρτα γραφικών χρησιμοποιείς (συνήθως Nvidia ή AMD εάν διαθέτετε κάρτα γραφικών).

Διαχείριση συσκευών, αναβάθμιση drivers

Συνήθως μπορείς να ανοίξεις το αντίστοιχο λογισμικό στον υπολογιστή σου για να ελέγξεις για ενημερώσεις. Εάν δεν το έχεις, θα πρέπει να μεταβείς στον ιστότοπο του προμηθευτή (ή στον ιστότοπο του κατασκευαστή του φορητού σας υπολογιστή, εάν χρησιμοποιείτε laptop) για να ελέγξεις για ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης. Προφανώς, αν υπάρχουν τυχόν νέες διαθέσιμες εκδόσεις, θα πρέπει να τις εγκαταστήσεις

Ελπίζουμε ότι μια ενημέρωση θα διορθώσει το πρόβλημά σου. Ίσως αξίζει να ελέγξεις και άλλες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης στη Διαχείριση Συσκευών, αλλά δεν έχουμε δει κανέναν να μιλάει για άλλα προγράμματα οδήγησης ως αιτία αργής εκκίνησης..

Κατάργησε ορισμένα προγράμματα εκκίνησης (startup)

Ίσως ο αργός χρόνος εκκίνησης να μην προκαλείται από κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Εάν αντιμετωπίζεις καθυστερήσεις από τη στιγμή που προσπαθείς να συνδεθείς στον υπολογιστή, μέχρι τη στιγμή που μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις (ώσπου να μπορείς να ανοίξεις αρχεία δηλαδή, ή να χρησιμοποιείς την επιφάνεια εργασίας), τότε κατά πάσα πιθανότητα ο ένοχος (ή μάλλον οι ένοχοι) είναι τα ΠΟΛΛΑ προγράμματα εκκίνησης.

Πολλά λογισμικά ορίζονται για αυτόματη εκτέλεση κατά την εκκίνηση. Εάν έχεις δεκάδες εφαρμογές ρυθμισμένες να φορτώνουν αυτόματα μόλις συνδεθείς (συνηθισμένοι ύποπτοι είναι το Skype, το Spotify, το CC Cleaner και άλλα) αυτό μπορεί πραγματικά να βλάψει το σύστημά σου.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Refurbished κινητά : Τι είναι και πως μπορώ να τα βρω;

Για να δεις αν “τρέχουν” προγράμματα εκκίνησης στον υπολογιστή σου, πάτα το κουμπί Έναρξη και πληκτρολόγησε “msconfig” κι έπειτα το πλήκτρο Enter.

Κατάργηση προγραμμάτων εκκίνησης

Στη συνέχεια πάτα στην καρτέλα Προγράμματα εκκίνησης και μετά Άνοιγμα Διαχείρισης Εργασιών.

Κατάργηση προγραμμάτων εκκίνησης από τη διαχείριση εργασιών windows 10

Τέλος, μπορείς να επιλέξεις από τη λίστα όποιο πρόγραμμα δε χρειάζεσαι και με δεξί click να επιλέξεις Απενεργοποίηση (disable).

Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, κάνε ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ (reset) – ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ

Αν δοκίμασες όλες τις παραπάνω λύσεις και ο υπολογιστής εξακολουθεί να “σέρνεται”, ίσως είναι καλύτερο να μην ταλειπωρείσαι άλλο και να εγκαταστήσεις ξανά ένα νέο αντίγραφο των Windows 10.

Έχεις πολλές επιλογές για την επαναφορά του υπολογιστή σου. Η ενσωματωμένη επιλογή επαναφοράς μπορεί να επανεγκαταστήσει τα Windows χωρίς να αφαιρέσει κανένα από τα αρχεία σου. Ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων (backup) του υπολογιστή σου πριν από αυτό (σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά, για να μη χάσεις τα πάντα).

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ενημέρωση και ασφάλεια > Ανάκτηση και επιλέξτε Ξεκινήστε κάτω από το Επαναφορά αυτού του υπολογιστή για να ξεκινήσετε.

Επαναφορά υπολογιστή Windows 10, windows 10 reset

Ο υπολογιστής σου πλέον θα πρέπει να “φυσάει”

Ας ελπίσουμε ότι η εφαρμογή ενός από τα παραπάνω λειτούργησε για τον υπολογιστή σου. Η αργή εκκίνηση είναι τεράστιο πρόβλημα και ένα επίπονο ζήτημα, αλλά ευτυχώς έχεις επιλογές για να την καταπολεμήσεις. Είτε με έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης παραπάνω, είτε αγοράζοντας καινούργιο υπολογιστή (χεχε).

Φυσικά, οι αργοί χρόνοι εκκίνησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν υπολογιστή, γι’ αυτό θέλει προσοχή η χρήση του γενικότερα.