iphone 5G

Η Apple αποφάσισε να μην περιλαμβάνει πλέον φορτιστές και ακουστικά στα νέα κουτιά του iPhone 12

Κατά την παρουσίαση του iPhone 12 ανακοινώθηκε ότι τo συγκεκριμένo μοντέλo θα διαθέτει USB-C μόνο σε Lightning καλώδιο. Μια τέτοια αλλαγή σίγουρα εξοικονομεί χρήματα για την Αpple, αλλά τα πιθανά περιβαλλοντικά οφέλη μπορούν να υποβαθμιστούν από τους ανθρώπους που θα επιλέξουν να αγοράσουν ακουστικά και φορτιστές ξεχωριστά.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η εξαίρεση του φορτιστή και των ακουστικών θα οδηγήσει σε λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής των υλικών των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας είναι η τελευταία κίνηση που έκανε η Apple για να γίνει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία.

Ήδη από  τον Ιούλιο, δεσμεύτηκε να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030, ενώ έκανε το ντεμπούτο του κι ένα νέο ρομπότ με την ονομασία “Dave” το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποσυναρμολογεί παλιά iPhone και να ανακτά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

5G Apple

Η μετάβαση στα δίκτυα 5G είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η Apple μπορεί να κάνει εξοικονόμηση κόστους συμπεριλαμβάνοντας λιγότερα αξεσουάρ με τα τηλέφωνά της, λένε οι αναλυτές τεχνολογίας στο The Verge.

Για πρώτη φορά, ολόκληρη η σειρά νέων τηλεφώνων της Apple θα υποστηρίζει 5G. Αυτό καθιστά πιο ακριβό το iPhone 12 σε σύγκριση με το iPhone 11, επειδή τα εξαρτήματα που επιτρέπουν ταχύτητες 5G είναι πιο περίπλοκα και δαπανηρά.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Μπορεί το iPhone μου να αποκτήσει iOS 14;

Εκτιμάται ότι μόνο τα στοιχεία ραδιοσυχνοτήτων στο νέο iPhone 12 θα κοστίσουν 30 έως 35 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι σε προηγούμενα iPhone.

Ωστόσο, η Apple υποθέτει ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν το νέο iPhone έχουν ήδη παλιά ακουστικά και φορτιστές έτοιμα για χρήση. Εάν οι άνθρωποι αποφασίσουν να αγοράσουν AirPods ούτως ή άλλως επειδή δεν έχουν ήδη ακουστικά, αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για την Apple, αλλά όχι για τον πλανήτη.

Αν η Apple πουλήσει περίπου τον ίδιο αριθμό τηλεφώνων φέτος με το 2018 – περίπου 217 εκατομμύρια – και μόλις το 5 τοις εκατό αυτών των ανθρώπων αποφασίζουν να προσθέσουν AirPods στο καλάθι τους, η εταιρεία έχει κέρδος 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόβλημα είναι ότι η ξεχωριστή αγορά φορτιστών ή ακουστικών μπορεί να σημαίνει περισσότερα απορρίμματα συσκευασίας και εκπομπές από ξεχωριστές παραδόσεις.

Μερικά από αυτά ενδέχεται να προσθέσουν στο αποτύπωμα άνθρακα της Apple και κάποια από αυτά μπορεί να προσκολληθούν σε ίχνη άνθρακα διαφορετικών εταιρειών εάν οι καταναλωτές αποφασίσουν να αγοράσουν τα αξεσουάρ από άλλους προμηθευτές.

Αυτό δεν μειώνει απαραίτητα τις εκπομπές συνολικά, απλώς απλώνει τα αέρια του θερμοκηπίου μεταξύ διαφορετικών εταιρειών.

mobile charger

Η εξαίρεση φορτιστή και ακουστικών από τα νέα iPhone μεγιστοποιεί το κέρδος των κατασκευαστών αξεσουάρ που πρόκειται να πουλήσουν φορτιστές USB-C. Αυτό συμβαίνει επειδή το καλώδιο που περιλαμβάνεται στο iPhone 12 δεν είναι συμβατό με τα μπλοκ τροφοδοσίας που περιλαμβάνονται σε πολλά προηγούμενα iPhone.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Tutorial: Install WordPress Using FTP Client

Οι καταναλωτές που δεν διαθέτουν συμβατό φορτιστή θα πρέπει να αγοράσουν έναν φορτιστή USB-C ή έναν ασύρματο φορτιστή για να χρησιμοποιήσουν τα νέα τους τηλέφωνα.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πρωτοβουλίες  των εταιρειών για αειφόρο ανάπτυξη.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να γίνει ένας συγκεκριμένος ισχυρισμός σχετικά με το πόσο φιλικό προς το περιβάλλον μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Οι νέες δυνατότητες που ισχυρίζονται ότι κάνουν τα προϊόντα πιο βιώσιμα μας φέρνουν πολλές ερωτήσεις.

Αυτή η αβεβαιότητα αφήνει περιθώρια για σκεπτικισμό – ειδικά όταν πρόκειται για αυξητικές αλλαγές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τεράστιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή ή τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η πώληση του νέου iPhone 12 με ή χωρίς ακουστικά/μπλοκ φόρτισης που περιλαμβάνονται μας αποσπά την προσοχή από το μεγαλύτερο ερώτημα: γιατί η Apple και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών δεν έχουν αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των προϊόντων τους;

Η εταιρεία θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο αν έκανε τα προϊόντα της ευκολότερα για επαναχρησιμοποίηση , ώστε να μην γίνουν «ξεπερασμένα και σκουπίδια μετά από λίγα χρόνια».

Τα AirPods της Apple, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα παραδοσιακά ακουστικά, επειδή είναι τόσο δύσκολο να αντικατασταθεί η μπαταρία ιόντων λιθίου.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Τα 3+1 καλύτερα SEO plugins για Wordpress 2018 (UPDATED)

Δες επίσης: Οι πρώτες δοκιμές ταχύτητας 5G του iPhone 12 είναι έτοιμες!

Εσείς τι πιστεύετε για την κίνηση της Apple; Γράψτε μας στα σχόλια.