Παραβίαση δεδομένων Homeland Security και επείγουσες ανησυχίες στην κυβερνοασφάλεια
Στις 29 Οκτωβρίου 2026, αποκαλύφθηκε μία εκτεταμένη παραβίαση δεδομένων που επηρεάζει σοβαρά το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DHS). Περισσότερα από 41.000 προσωπικά στοιχεία υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection) και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement – ICE), διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Η διαρροή περιλαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνου, θέτοντας σε κίνδυνο την κυβερνοασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των ίδιων των υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ευαλωτότητα των συστημάτων που διαχειρίζονται εθνικά και ευαίσθητα δεδομένα, δημιουργώντας σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία των πληροφοριών που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.

Λεπτομέρειες της διαρροής και η εμπλοκή βασικών υπηρεσιών του DHS
Η παραβίαση αφορά συγκεκριμένα 21.000 εγγραφές από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) και 10.000 από την Υπηρεσία ICE, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα έβδομο του συνολικού προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Το μέγεθος και η σοβαρότητα της διαρροής καθιστούν το περιστατικό εξαιρετικά κρίσιμο, ειδικά καθώς τα στοιχεία αφορούν εμπλεκόμενους σε ζωτικές λειτουργίες όπως η επιτήρηση και η προστασία των συνόρων.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μία ομάδα με την ονομασία Department of Peace, η οποία, όπως δήλωσε, ενήργησε ως αντίδραση σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Markwayne Mullin σχετικά με τη “σκληρή επίθεση” που σχεδίαζε να εξαπολύσει κατά της ICE. Η οργάνωση αυτή δημοσιοποίησε τα ευαίσθητα δεδομένα στο διαδίκτυο, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τη διαχείριση της ασφάλειας και την ευθύνη διατήρησης του απορρήτου προσωπικών πληροφοριών.
Τρόπος πρόσβασης και διαχείριση των διαρροών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα των χάκερς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Okta, ένα σύστημα διαχείρισης ταυτοτήτων και πρόσβασης. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια η Okta ενημέρωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των δικών της συστημάτων ή υποδομών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η κλοπή των δεδομένων.
Τα διαρρεύσαντα αρχεία παραδόθηκαν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), η οποία στη συνέχεια δημιούργησε μια αναζητήσιμη βάση δεδομένων με το όνομα “Icepick”. Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να αναζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες από τα διαφυγόντα δεδομένα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κακόβουλης χρήσης τους.
Αντιμετώπιση της διαρροής και προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια του DHS
Μετά την αποκάλυψη της παραβίασης, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αντέδρασε άμεσα, δουλεύοντας για την περιορισμένη διαρροή και την προστασία των υπολοίπων δεδομένων. Η κατάσταση τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέτρων κυβερνοασφάλειας, ειδικά σε οργανισμούς με καθοριστικό ρόλο στην εθνική ασφάλεια.
Η διαρροή αποτελεί ένα καμπανάκι για την κρίσιμη ανάγκη προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών από κακόβουλες επιθέσεις. Η ασφάλεια προσωπικών στοιχείων δημοσίων λειτουργών πρέπει να θεωρείται πρωταρχικό μέλημα, ώστε να προληφθούν επιθέσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ιδιωτική τους ζωή αλλά και την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, το συμβάν αναδεικνύει τη σημασία της επαγρύπνησης, της ενημέρωσης και της τακτικής αξιολόγησης των συστημάτων ασφαλείας σε όλους τους τομείς όπου διαχειρίζονται κρίσιμα δεδομένα.
Πίνακας: Στοιχεία διαρροής DHS κατά υπηρεσία
| Υπηρεσία | Αριθμός διαρρεύσαντων εγγραφών | Ποσοστό επί του προσωπικού DHS |
|---|---|---|
| Customs and Border Protection | 21.000 | 51% |
| Immigration and Customs Enforcement (ICE) | 10.000 | 24% |
| Άλλες υπηρεσίες | ~10.000 | 25% |
| Σύνολο | 41.000+ | ~100% του διαρρεύσαντος δείγματος |
Συνηθισμένες ερωτήσεις (FAQ)
Πόσα άτομα επηρεάστηκαν από τη διαρροή δεδομένων του DHS;
Περισσότερα από 41.000 προσωπικά στοιχεία υπαλλήλων του DHS διέρρευσαν, μεταξύ των οποίων πρακτορών της CBP και της ICE.
Ποια ήταν η ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για τη διαρροή;
Η ομάδα Department of Peace ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, επικαλούμενη πολιτικά κίνητρα εναντίον των πρακτόρων της ICE.
Πώς έγινε η παραβίαση των δεδομένων;
Η πρόσβαση επιτεύχθηκε μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης ταυτοτήτων Okta, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί παραβίαση συστημάτων από την ίδια την Okta.
Τι μέτρα λαμβάνει το DHS για την αντιμετώπιση της κατάστασης;
Το DHS εργάζεται για τον περιορισμό της διαρροής και την προστασία των δεδομένων, ενώ ενισχύει τα μέτρα κυβερνοασφάλειας για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.
Η διαρροή των δεδομένων του DHS αποτελεί μια προειδοποίηση για όλους τους φορείς που διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερή προσοχή και συνεχή βελτίωση στην κυβερνοασφάλεια, ειδικά σε τομείς κρισιμότητας όπως η εθνική ασφάλεια και η εφαρμογή του νόμου.




