iphone συσκευές για μουσική

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την στιγμή που άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σοβαρά μουσικά προγράμματα για iPhone και iPad από γνωστές εταιρίες μουσικής, φυσικά προς όφελος των μουσικών και των performer ανά την υφήλιο.

Πολλοί ήταν αυτοί που καλωσόρισαν τα μουσικά applications και τα μουσικά gadgets στα performances τους, είτε ήταν DJs, είτε κιθαρίστες, είτε τραγουδιστές.

Η εξοικείωση με τη τεχνολογία πλέον είναι ένα σημαντικό κομμάτι του μουσικού — και μέχρι ένα σημείο ο τελευταίος οφείλει να ανταποκρίνεται στα τεχνολογικά καλέσματα της εποχής του για βελτίωση της ποιότητας του ήχου, του performance αλλά και των νεωτεριστικών τεχνικών που προσφέρουν αυτά τα εργαλεία.

Θα εστιάσουμε στα δυο μηχανήματα της Apple και θα παρουσιάσουμε, αυτή την φορά, πρόσθετα gadgets που μετατρέπουν το tablet και το κινητό σε DJ dock station, μικρόφωνο ή ακόμα και ενισχυτή κιθάρας.

iPhone ποιότητα ήχου, μουσική, gadgets

RØDE iXY\

Το RØDE iXY είναι ίσως από τα πρώτα μικρόφωνα ηχογράφησης για το iPhone και το iPad που υποστηρίζουν ποιότητα ηχογράφησης μέχρι και 24-bit/96k.

Με έναν μετατροπέα αναλογικού σήματος σε ψηφιακό (A/D), το σύστημα υπόσχεται ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας και πιστότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηχογράφηση μουσικού οργάνου ή ακόμα και για field recordings.

Στην τελική το αποτέλεσμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ανάλογα συστήματα εγγραφής ήχου. Διαθέτει δυο πυκνωτικά μικρόφωνα τοποθετημένα σε 90° το ένα με το άλλο, για στερεοφωνική εγγραφή με τεχνική XY (Blumlein Pair). Για την ηχογράφηση απαιτείται το πρόγραμμα RØDE Rec ή το RØDE Rec LE. Για να τα βρείτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το AppStore της Apple.

Διαβάστε στο techbot.gr:  H Apple σώζει την "τσέπη" της αλλά όχι τον πλανήτη;

Zoom iQ5

Το iQ5 είναι στην ουσία μια επέκταση του iPhone που μας επιτρέπει να αντικαταστήσουμε τον ήχο του κινητού με ένα διπλό μικρόφωνο που είναι τοποθετημένο μέσα σε μια πλαστική σφαίρα. Μπορείτε να μετακινήσετε τα μικρόφωνα σε 90 ή 120 μοίρες για διαφορετικό αποτέλεσμα στην ηχογράφηση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα του μηχανήματος σας, είτε είναι το «μαγνητόφωνο» είτε κάποιο άλλο που έχετε κατεβάσει από το AppStore. Ηχογραφεί σε ποιότητα 44.100/16bit και θεωρείται ένα μέτριο σε ποιότητα προϊόν, αν το συγκρίνουμε με το iXY.

Apogee JAM

Μετά τα τεχνολογικά «τέρατα» που κυκλοφόρησε η εταιρία λίγα χρόνια πριν που αναφέρονταν μόνο για μεγάλα studio ηχογραφήσεων και audophiles, αποφάσισε να επεκταθεί σε προϊόντα που θα είναι προσιτά σε ένα μεγαλύτερο εύρος μουσικών.

Μια από αυτές τις κινήσεις είναι και το Apogee JAM, ένα interface κιθάρας για το iPad. Όπως μας λέει η Apogee, “είναι ένα καθαρά ψηφιακό προϊόν”. Όσοι είστε τολμηροί, δοκιμάστε το και προσθέστε τους ήχους του στις μουσικές σας!

Griffin Stompbox

To Stompbox είναι μια ψηφιακή πεταλιέρα για το iPad που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις αναλογικές πεταλιέρες που χρησιμοποιείτε τόσα χρόνια για να παίζετε κιθάρα και μπάσο. Στο βίντεο θα δείτε πως η παρουσίαση γίνεται μαζί με το JamUP Pro και πως στο όλο setup υπάρχει και μια πεταλιέρα που ανταποκρίνεται στις κινήσεις σας. Βέβαια η όλη ιδέα πίσω από τις ψηφιακές πεταλιέρες δεν είναι καινούργια.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Τα καλύτερα gadgets της Xiaomi

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλές εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει προσομοιώσεις που μπορεί ο μουσικός να χρησιμοποιήσει για τις ηχογραφήσεις του ή το live.

Μερικά παραδείγματα είναι και το Guitar Rig της Native Instruments και το Pedalboard του Logic Pro και φαντάζομαι που ουδέποτε αντιληφθήκατε σε ένα μουσικό άλμπουμ το πότε η ηχογράφηση έγινε με αναλογικό ή ψηφιακό ενισχυτή και πεταλιέρα κιθάρας. Οι διαφορές πλέον είναι πολύ μικρές για να γίνουν ακουστές από το απαίδευτο αυτί.

iPhone ποιότητα ήχου, μουσική, gadgets

ION Piano Apprentice

Ας αφήσουμε λίγο τα gadget για κιθάρες και ας πιάσουμε τα πλήκτρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με επίδοξους πιανίστες, άτομα που θέλουν να μάθουν να παίζουν πλήκτρα μόνοι τους. Η ΙΟΝ έχει την λύση.

Ένα μικρό πιανάκι που υποστηρίζει iPad/iPhone στην βάση του και μέσω ενός ειδικού προγράμματος βοηθάει τον χρήστη να μάθει τα βασικά ενός πληκτροφόρου. Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο για να δείτε πόσο εύκολη και ενδιαφέρουσα είναι η όλη διαδικασία.

IRig Mic

Η IK Multimedia αφού έδωσε βάση σε μια σειρά προϊόντων που είχαν άμεση σχέση με το iPad/iPhone, έφτασε να κυκλοφορεί και ένα gadget που έχει να κάνει με την φωνή. Τρέξτε το πρόγραμμα VocaLive FREE της ίδιας εταιρίας και με το μικρόφωνο του iRig ηχογραφήστε μια συνομιλία ή μια συνέντευξη. Είναι επίσης και ένα πολύ καλό εργαλείο για δημοσιογράφους έτσι όπως το βλέπω, μιας και μπορείτε ταυτοχρόνως να ηχογραφείτε, να βιντεοσκοπείτε και να ακούτε μέσω ακουστικών τα πάντα (monitoring).

Διαβάστε στο techbot.gr:  Νέες Φήμες για το iPhone 12 - Ημερομηνία, Specs και Τιμή

Griffin DJ Cable

Ήρθε η σειρά για τους DJs. Το DJ cable είναι μια μικρή και έξυπνη κατασκευή για τους DJs που έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το iPad τους αντί ενός CD player ή Laptop για την δουλειά τους. Είναι στην ουσία ένα καλώδιο splitter που κάνει κάτι απλοϊκό αλλά ταυτόχρονα… τόσο χρήσιμο.

Στέλνει δυο σήματα. Το αριστερό κανάλι στέλνει ήχο από το master out και το δεξί ήχο από την έξοδο cue. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ακούμε από το ένα ακουστικό μας το κομμάτι που είναι να ακουστεί μετά (cue) και από το άλλο να ακούμε το κομμάτι που παίζει εκείνη την στιγμή — και όλα αυτά την ίδια στιγμή. Είναι κάτι που θα το ήθελαν όλοι οι DJs!

Η τεχνολογία δε σταματά να μας εκπλήσσει

Όπως είδαμε, πλέον τα gadget που κυκλοφορούν για τα iPad/iPhone μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επαγγελματικές εφαρμογές μιας και η ποιότητα των μηχανημάτων έχει φτάσει σε επίπεδο να μην ζηλεύουν κάτι από άλλα μηχανήματα ειδικευμένα στο είδος.

Έτσι κι αλλιώς οι εταιρίες που δημιούργησαν αυτά τα gadget είναι ακριβώς οι ίδιες που κινούν την βιομηχανία της μουσικής. Το iPad/iPhone, ως μηχανήματα ευέλικτα, κατάφεραν να κατακτήσουν και τον τομέα της μουσικής τεχνολογίας.

Το μέλλον όμως επιφυλάσσει πολλά.

Προηγούμενο άρθροΧρήσιμες Συμβουλές για την Καθαριότητα του Laptop
Επόμενο άρθροΗ Vodafone χέρι-χέρι με το 5G!
kokorikos
Ο Γιώργος έχει δημιουργήσει την εταιρεία Web-Net.gr και είναι παθιασμένος με το Digital Marketing Βοηθά τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες. Το όνειρό του είναι να εκπαιδεύσει όλους όσους αγαπούν το ψηφιακό μάρκετινγκ και τον προγραμματισμό. «Οι άνθρωποι πρέπει να αγωνιστούν για τα όνειρά τους και αν το όνειρό σας είναι να γίνετε επιτυχημένοι στο Διαδίκτυο, μπορώ να σας βοηθήσω». Social Media Marketing, Google Analytics, ανάπτυξη ιστοσελίδων, affiliate marketing είναι μόνο μερικές τεχνικές για να κερδίσετε χρήματα στο διαδίκτυο.