Δίκτυο 5G Vodafone

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) η Vodafone Ελλάδος.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Vodafone Ελλάδος

Όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω 5G δικτύου λίγο μετά την απόκτηση των απαραίτητων ραδιοσυχνοτήτων. Η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση των ραδιοσυχνοτήτων εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Όσον αφορά τους προμηθευτές της, όσον αφορά το δίκτυο κορμού (core network) θα συνεχίσει με τη σουηδική Ericsson. Όσον αφορά το ραδιοδίκτυο (κεραίες και σταθμοί βάσης), η Vodafone Ελλάδος θα συνεχίσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, με τη Huawei, η οποία αποτελεί άλλωστε και τον βασικό προμηθευτή εξοπλισμού για το ραδιοδίκτυο και στο 4G. Ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι μία αλλαγή προμηθευτή θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη εμπορικής διάθεσης του 5G δικτύου.

Cosmote και Wind ακολουθούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχο πλάνο έχει και η Wind Ελλάς, η οποία φέρεται να έχει επιλέξει την Ericsson για το core δίκτυο της και πιθανότατα θα κινηθεί με εξοπλισμό της Huawei όσον αφορά το 5G ραδιοδίκτυο της. Υπενθυμίζεται ότι η Cosmote έχει επιλέξει την Ericsson ως κύριο προμηθευτή εξοπλισμού για το δικό της 5G δίκτυο.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Η Apple προσφέρει εξαιρετική λύση στα σφάλματα του watchOS 7!

Δίκτυο 5G στην Ελλάδα, Κάλυψη

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος επεσήμανε πάντως ότι ο βρετανικός όμιλος τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ανοικτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης, το αποκαλούμενο Open RAN. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δώσει τη δυνατότητα για διαλειτουργικότητα μεταξύ του εξοπλισμού διαφορετικών κατασκευαστών μέσω από μία ανοικτή αρχιτεκτονική ραδιοδικτύου.

Ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι στα πλάνα είναι να υπάρξουν πιλοτικές δοκιμές εξοπλισμού Open RAN και στην Ελλάδα και ανέφερε ότι η Vodafone θα ζητήσει και τη συνεργασία του ελληνικού κράτους για τη διενέργεια αυτών των δοκιμών. Επίσης, επεσήμανε ότι η ασφάλεια είναι κάτι σημαντικό και θα πρέπει να υπάρξει διάλογος επί του θέματος.

Διαβάστε επίσης στο techbot.gr: Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το iPhone 12

Ποια θα είναι η κάλυψη 5G;

Όσον αφορά την αρχική κάλυψη, αυτή αναμένεται να περιοριστεί σε περιοχές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως κάποιο ακόμη αστικό κέντρο, εφόσον υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως στόχος της Vodafone είναι να προσφέρει 60% πληθυσμιακή κάλυψη μέσα στην επόμενη τριετία.

Επίσης, το πλάνο της Vodafone Ελλάδος δεν περιλαμβάνει τη διάθεση κάποιων εξειδικευμένων εμπορικών προγραμμάτων που θα αφορούν το 5G. Απλά, οι χρήστες με 5G συσκευές, οι οποίες ήδη υπάρχουν και θα είναι πολύ περισσότερες μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπορούν να αξιοποιούν τις αυξημένες ταχύτητες. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν εφαρμογές και υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις και θα αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες του 5G όπως είναι η χαμηλή απόκριση του δικτύου (latency) και η δυνατότητα για ταυτόχρονη και απρόσκοπτη λειτουργία χιλιάδων συσκευών σε μία περιοχή.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Samsung Galaxy A52s review

Εν κατακλείδι

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εμφάνισης 4ου «παίκτη», ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε πως το θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο καθώς θα κληθεί να αναπτύξει μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα ένα δίκτυο με αρκετά μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη.