huawei sanctions

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε ορισμένες πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Huawei νωρίτερα αυτό το έτος, στοχεύοντας την ικανότητα του κατασκευαστή smartphone να παράγει τηλέφωνα και συναφή εξαρτήματα.

Ορισμένες από αυτές τις κυρώσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2020. Τι σημαίνει αυτό για την Huawei και τους πελάτες της;

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε αυστηρότερους περιορισμούς κατά της Huawei τον Μάιο του 2020, αναγκάζοντας τους ξένους παραγωγούς τσιπ να κάνουν μάρκες με εξοπλισμό των ΗΠΑ για να σταματήσουν την παραγωγή και τις αποστολές για την Huawei.

Δεν υπάρχουν πλέον κορυφαίοι επεξεργαστές Kirin

Η TSMC chipmaker της Ταϊβάν είναι μία από αυτές τις εταιρείες που επηρεάζονται και τώρα απαγορεύεται να παράγει και να στέλνει chipset για την Huawei από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατασκευής chip έπαψε να λαμβάνει νέες παραγγελίες για την κινεζική μάρκα αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση των περιορισμών τον Μάιο. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, προφανώς επιτράπηκε να εκπληρώσει παραγγελίες ήδη σε παραγωγή και εκείνες που είχαν ληφθεί πριν ανακοινωθεί αυτός ο νέος περιορισμός.

Τουλάχιστον ένα από τα επερχόμενα τηλέφωνα της σειράς Mate 40 θα όντως συσκευάζει τον νέο ναυαρχίδα επεξεργαστή Kirin. Τα αναλώσιμα δεν θα διαρκέσουν όμως, μην περιμένετε η σειρά P50 να προσφέρει αυτό το νέο Kirin SoC.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος καταναλωτών της Huawei Yu Chengdong είπε τον περασμένο μήνα ότι τα chipset Kirin «δεν μπορούν να κατασκευαστούν» μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι σαφές εάν αναφέρεται μόνο στην κορυφαία βαθμίδα ή σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Έρχεται στο κινητό το World of Demons της PlatinumGames

Ένα άλλο μεγάλο χτύπημα για την Huawei μπορεί να προήλθε μέσω της κινεζικής chipmaker SMIC. Η εταιρεία πρόσφατα παρήγαγε μαζικά τον προϋπολογισμό Kirin 710A που βασίζεται στον προϋπολογισμό σε μια διαδικασία 14nm για την Huawei, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η SMIC δήλωσε ότι συμμορφώνεται και με τις αμερικανικές κυρώσεις. Ωστόσο, το Reuters αναφέρει ότι ο chipmaker έχει υποβάλει αίτηση για άδεια να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του με τον κινεζικό γίγαντα.

Δεν υπάρχει πλέον υποστήριξη MediaTek;

Κανένας επεξεργαστής Kirin δεν σημαίνει ότι η Huawei πρέπει να προμηθεύει chipset από άλλες εταιρείες, καθώς πιστεύεται ότι οι εγχώριες chipmakers δεν έχουν την τεχνογνωσία να κάνουν αιχμαλωτικούς επεξεργαστές αιχμής ακόμα και ενδέχεται να αντιμετωπιστούν με κυρώσεις ούτως ή άλλως. Μία από τις πρώτες εταιρείες που παραδίδουν μάρκες μάρκας στην Huawei ήταν η MediaTek, αλλά υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από σήμερα.

Η Huawei έκανε επίσης αυξανόμενη χρήση των chipset MediaTek στις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας φέτος, με τα παρόμοια της οικογένειας Dimensity 800 να εμφανίζονται σε πολλά τηλέφωνα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει κάτι περισσότερο από το κορυφαίο τμήμα της Huawei.

Η MediaTek επιβεβαίωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα συμμορφώνεται με τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ και σημείωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση για άδεια για συνέχιση των δραστηριοτήτων της με την Huawei.

Εταιρείες όπως η Microsoft στο παρελθόν εξασφάλισαν άδεια σχετικά, γι ‘αυτό η γραμμή Matebook της Huawei είναι σε θέση να προσφέρει Windows. Κατά τη στιγμή της γραφής, ωστόσο, άλλες εταιρείες όπως η Google και η Qualcomm δεν έχουν λάβει ακόμη το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Η κορυφαία εταιρεία crypto exchange Binance ανοίγει γραφεία στην Μάλτα

Εμφάνιση προμηθειών από LG και Samsung

Ένα άλλο θύμα σε αυτήν την κλιμακούμενη δράση εναντίον της Huawei είναι η προμήθεια οθονών από την LG και τη Samsung. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν σήμερα την προμήθεια «premium» οθονών στην Huawei.

Η Huawei έχει χρησιμοποιήσει οθόνες από την LG, τη Samsung και το BOE της Κίνας για τις υψηλού επιπέδου ανάγκες της, έτσι ώστε φαινομενικά να αφήνει μόνο έναν προμηθευτή μεγάλου ονόματος. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Huawei δοκιμάζει οθόνες από εγχώριες εταιρείες όπως CSOT, Tianma και Visionox. Με άλλα λόγια, υπάρχουν σίγουρα εναλλακτικοί προμηθευτές εδώ.

Οι οθόνες απαιτούν επίσης ειδικές μάρκες για να τις οδηγήσουν και να ενεργοποιήσουν το άγγιγμα (εκτός από το SoC) και μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνει ότι η Huawei ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην απόκτηση αυτών των ειδικών τσιπ αφής και οθόνης, καθώς και μάρκες διαχείρισης ενέργειας. Παρ ‘όλα αυτά, η DigiTimes ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Huawei και η SMIC συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν μερικές μάρκες οθόνης.

Η παροχή μνήμης θα μπορούσε να περιοριστεί

Οι προμηθευτές μνήμης Samsung και SK Hynix κινήθηκαν για να αναστείλουν τις συναλλαγές τους με την Huawei νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ σήμερα. Οι δύο εταιρείες παρέχουν μνήμη RAM που χρησιμοποιείται σε smartphone και tablet.

Λέγοντας έτσι, οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για άδειες για να συνεχίσουν να παρέχουν αυτά τα εξαρτήματα στην Huawei. Και πάλι, ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτές τις άδειες, ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση για ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Ο αγαπημένος μας Rogue Twitch Streamer Reckful αυτοκτόνησε

Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που παρέχουν μνήμη RAM για χρήση σε κινητές συσκευές, αλλά δεν είναι σαφές εάν δεσμεύονται επίσης από κυρώσεις. Μιλώντας για άλλους προμηθευτές, η Toshiba έχει σταματήσει την προμήθεια αποθηκευτικού χώρου flash και στην Huawei, αναφέρει η Nikkei Asian Review.

Αισθητήρες εικόνας από τη Sony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Huawei είναι γνωστή για τα διαπιστευτήρια της κάμερας, αλλά αυτό θα μπορούσε να απειληθεί επίσης. Η προαναφερθείσα ιστορία της Nikkei Asian Review σημειώνει επίσης ότι οι πωλήσεις αισθητήρων εικόνας Sony στη Huawei σταμάτησαν εντελώς έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι αισθητήρες εικόνας της Sony που χρησιμοποιήθηκαν από την Huawei περιείχαν φίλτρα χρώματος RYYB για βελτιωμένη απόδοση χαμηλού φωτισμού, σε αντίθεση με τα φίλτρα RGB που χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειονότητα των αισθητήρων ψηφιακής κάμερας. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τις πρόσφατες ναυαρχίδες της Huawei που προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας στο σκοτάδι.

Η Sony προφανώς εξετάζει μια εφαρμογή για να συνεχίσει να παρέχει στην Huawei αισθητήρες εικόνας. Και πάλι, οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της εφαρμογής φαίνεται να είναι 50/50.

Αυτό είναι για την επισκόπηση των τελευταίων κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Huawei. Έχουμε χάσει κάτι; Ενημερώστε μας μέσω της παρακάτω ενότητας σχολίων.