Η επιστολή παραίτησης ενός προγραμματιστή είναι η τελευταία καταδίκη της στάσης του κοινωνικού δικτύου για ρητορική μίσους.

Ο προγραμματιστής του Facebook Ashok Chandwaney έγραψε: «Δεν μπορώ πλέον να συνεισφέρω σε έναν οργανισμό που κερδοφορεί από το μίσος στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.»

Η αρχή του εσωτερικού “Εμφύλιου” στο Facebook

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ένας μηχανικός λογισμικού του Facebook, Ashok Chandwaney, παραιτήθηκε και δημοσίευσε μια φουσκωτή δημόσια επιστολή, εξοργίζοντας την εταιρεία για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το μίσος.

«Το Facebook επιλέγει να βρίσκεται σε λάθος πλευρά της ιστορίας», προειδοποίησε ο Chandwaney στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στον εσωτερικό πίνακα μηνυμάτων της εταιρείας.

Η παραίτηση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, ήταν η πιο πρόσφατη πράξη εξέγερσης, προς μια εταιρεία που είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα μέρη για να εργαστεί κανείς στη Silicon Valley, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική διαφωνία από το ελίτ εργατικό δυναμικό της.

Το μήνυμα του προγραμματιστεί ήρθε σε μια εποχή που οι εξωτερικοί κριτικοί συγκεντρώνουν πόρους για μια πιο οργανωμένη κριτική προς το Facebook και απαιτούν αλλαγή.

Υπάλληλος facebook προκαλεί Zuckerberg

Το νέο Project του Facebook

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το Real Facebook Oversight Board (RFOB), ένα ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιο διακεκριμένους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων της Αμερικής, ακαδημαϊκούς και δικηγόρους.

Το Facebook απέρριψε το διοικητικό συμβούλιο ως «μακροχρόνιους κριτικούς δημιουργώντας ένα νέο κανάλι για υπάρχουσες κριτικές». Αλλά ανησυχούσε αρκετά για το σχηματισμό του για να ασκήσει πιέσεις στον κύριο χρηματοδότη, τη φιλανθρωπική ομάδα Luminate, για να εγκαταλείψει το έργο.

Και λίγο πριν ξεκινήσει η RFOB, ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε τελικά ότι το δικό του συμβούλιο εσωτερικής εποπτείας θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο, αν και πιθανότατα δεν θα χειριστεί υποθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια γύρω από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Άλλοι τρεις χρήστες κάνουν μήνυση στο Facebook

Τα σχέδια για αυτό το διοικητικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 – παγετώδης αργή πρόοδος για μια εταιρεία που υπερηφανεύεται για το “γρήγορη κίνηση”.

Οι δηλώσεις του προγραμματιστή του Facebook

Ο Chandwaney, ο οποίος είναι non-binary φύλο και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες «αυτοί» και «αυτών», συμφώνησαν να κάνουν τη δεύτερη συνέντευξή τους σχετικά με την εκρηκτική παραίτηση από το Facebook για να τονίσουν τον αντίκτυπο που πιστεύουν ότι είχε ήδη το RFOB.

Πιστεύει ότι τόσο η εσωτερική διαφωνία όσο και η εξωτερική πίεση θα χρειαστούν για να φέρουν αλλαγή μέσα σε μια εταιρεία που από την προσωπική τους εμπειρία «δεν ενδιαφέρεται» να εξαλείψει το μίσος και την υποκίνηση βίας στις πλατφόρμες της ».

«Θα πάρει όλους η μπάλα», είπε ο Τσαντουάνι τηλεφωνικώς από την Καλιφόρνια, παρακάμπτοντας την εστίαση από τη μοναχική στάση τους ενάντια σε μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες της Silicon Valley

Ξαφνικά. μετά το Real Oversight Board, ο πίνακας εποπτείας του Facebook είναι επίσης έτοιμος; Θα ήμουν πραγματικά ύποπτος για το ότι είναι σύμπτωση. Νομίζω ότι αυτό δείχνει τη δύναμη του Real Facebook Oversight Board, χωρίς να έχουν εξουσία στο Facebook. Και είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τι άλλο θα μπορούν να προωθήσουν την εταιρεία.

Η παραίτηση του Chandwaney ήταν η τελευταία εσωτερική επίθεση στις αξίες του Facebook και τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητάς του σε ένα έτος μώλωπες αντιπαραθέσεις μεταξύ προσωπικού και διοίκησης.

Υπήρξαν απεργίες, τακτικές διαρροές ευαίσθητων εσωτερικών εγγράφων και μώλωπες αντιπαραθέσεις σε συναντήσεις προσωπικού με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg.

«Κοίταξα την κατάσταση και σκέφτηκα ότι δεν θέλω πλέον να δουλεύω εδώ», είπε. «Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που εργάζονται στο Facebook που ωθούν την εταιρεία να είναι καλύτερη. Το βλέπουμε αυτό σε όλους τους ανθρώπους που εμφανίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις και στις συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων του Mark Zuckerberg με έντονα ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών, τα πολιτικά δικαιώματα και την κακή μεταχείριση ορισμένων εργαζομένων στο Facebook… δημοσιογράφους ή κοινή χρήση ανησυχητικών αποσπασμάτων εσωτερικού περιεχομένου μαζί τους.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Έρχεται στο κινητό το World of Demons της PlatinumGames

Ο Mark Zuckerberg αντιμετώπισε τόσο εξωτερική κριτική όσο και μώλωπες αντιπαραθέσεις σε συναντήσεις προσωπικού κατά το τελευταίο έτος.

Η δυσαρέσκεια των υπαλλήλων και η ιστορικότητα του Facebook σε τέτοιου είδους περιστατικά

Πολλοί είναι απογοητευμένοι με το Facebook αφού παρακολούν μια εταιρεία της οποίας τα ρητά περιλάμβαναν «να είναι τολμηρά», «να κινηθούν γρήγορα» και «να χτίσουν την κοινωνική αξία», εμφανώς δεν εφαρμόζει αυτές τις αξίες στην καταπολέμηση του μίσους, της υποκίνησης και της παράνομης διάκρισης στις πλατφόρμες της.

Το Facebook κατηγορείται εδώ και χρόνια για ακούσιες συνδέσεις με τη βία σε αρκετές χώρες και για την εθνοκάθαρση στη Μιανμάρ, αλλά ο αντίκτυπος των πολιτικών του έγινε επίσης ολοένα και πιο εμφανής στη χώρα καταγωγής τους τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού εμφύλιων αναταραχών στις ΗΠΑ, το Facebook συνδέθηκε με την ανάπτυξη του βίαιου κινήματος Boogaloo και την «έκκληση για όπλα» της πολιτοφυλακής τη νύχτα, δύο διαδηλωτές του Black Lives Matter πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο Kenosha του Ουισκόνσιν.

Ήταν «ανόητη κίνηση» του Facebook να πει ότι προσπαθούσε σκληρά να εξαλείψει το μίσος, δεδομένης της τεχνικής του εμπειρίας και των προβλημάτων που εξαπλώνονται στον ιστότοπο, ο Chandwaney είπε: «Το ένα τρίτο του κόσμου χρησιμοποιεί το Facebook αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά προσπαθώ να περιγράψω μια εντυπωσιακή έκφραση τεχνικής αριστείας, που λειτουργεί αξιόπιστα για πολλούς ανθρώπους. “

“Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε από κανέναν να εγγυηθεί ότι” θα σταματήσουμε το μίσος στο Διαδίκτυο “. Πιστεύω όμως ότι το Facebook έχει την ικανότητα να κάνει τεράστια βήματα », δήλωσαν, εκφράζοντας την άποψη ότι το Facebook φαίνεται ότι είχε απορρίψει τις συστάσεις εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποίησε για έλεγχο πολιτικών δικαιωμάτων και προτάσεις από εξωτερικούς επικριτές και την κοινωνία των πολιτών. «Αντικατοπτρίζει ότι δεν ενδιαφέρονται να σημειώσουν σημαντική πρόοδο, δεν είναι πρόθυμοι να σημειώσουν σημαντική πρόοδο».

Διαβάστε στο techbot.gr:  Η Google ανακοίνωσε τα top searches για το 2017

Οι ανησυχίες της εταιρείας για τέτοιου είδους περιστατικά

Αν και ο Chandwaney ήταν απλώς ένα από τα χιλιάδες που εργάζονται στο Facebook, η διαμαρτυρία – και άλλες πράξεις εσωτερικής διαφωνίας – είναι πιθανό να ανησυχούν την εταιρεία περισσότερο από επιθέσεις από εξωτερικούς κριτικούς, δήλωσε ο Varoon Bashyakarla στην Tactical Tech, μια ομάδα με έδρα το Βερολίνο, της οποίας το έργο διερευνά πώς τα προσωπικά μας δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτική επιρροή.

Είπε ότι η εργασία για τον τεχνολογικό γίγαντα μπορεί κάποια μέρα να έχει το ίδιο ηθικό στίγμα με τις εταιρείες καπνού που συνέχισαν να πιέζουν τσιγάρα ακόμη και μετά την αποκάλυψη της σχέσης με τον καρκίνο του πνεύμονα. «Οι αναζητημένοι υπάλληλοι του Facebook που έχουν πολλές επιλογές απασχόλησης έχουν στη διάθεσή τους τεράστια μόχλευση στη μεταρρύθμιση της εταιρείας», είπε. «Το Facebook τα χρειάζεται.

«Συνειδητοποιούν ότι απλώς λέγοντας στους ανθρώπους ότι εργάζονται στο Facebook βλάπτει τη φήμη τους και θέτει υπό αμφισβήτηση την ηθική τους πυξίδα, ειδικά καθώς οι ασθένειες του Facebook γίνονται πιο κοντά στο σπίτι».

Εκπρόσωπος του Facebook είπε στην Washington Post μετά την παραίτηση του Τσαντουάνι: Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε την κοινότητά μας ασφαλή και σε στενή συνεργασία με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να αναθεωρήσουμε και να ενημερώσουμε τις πολιτικές μας.”

Διαβάστε επίσης στο techbot.gr: