Τα Cryptocurrencies, και ιδιαίτερα το Bitcoin, είναι ένα καυτό θέμα εδώ και καιρό με πολύ φανατικό κοινό. Η δημοτικότητά του έχει οδηγήσει σε ένα κύμα νέων και copycat καταχωρήσεων στην αγορά, καθώς και εταιρείες όπως η Kodak η οποία έχει αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο για τη μίσθωση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για  Bitcoin mining. Το κύμα ενθουσιασμού για τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά η αυξανόμενη δημοτικότητά τους αυτή τη στιγμή προσελκύει επίσης έλεγχο από κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες διαφήμισης τεχνολογίας όπως το Facebook. Μια καταστολή φαίνεται να επικρατεί, η οποία θα μπορούσε να βάλει ένα όριο στη μανία που ονομάζεται cryptocurrency.

Πρόσφατα, ο Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων του Facebook, Rob Leathern, ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύει τις διαφημίσεις για cryptocurrencies και τα συναφή διαφημιστικά υλικά. Η εταιρεία λέει ότι στοχεύουν σε “χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται συχνά με παραπλανητικές πρακτικές προώθησης”. Πρόκειται για μια εσκεμμένη ευρεία απαγόρευση για αμφίβολα προϊόντα που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτοσυστημάτων, με σκοπό την προστασία των χρηστών του Facebook από πιθανές απάτες.

crypto miner

 

Ας δούμε όμως λίγο το λόγο που το Facebook προχώρησε αυτή την κίνηση.

Το ban σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαφήμιση χρηματοπιστωτικών προϊόντων που ενδεχομένως συνδέεται με παραπλανητικές πρακτικές πλέον απαγορεύεται από το Facebook. Αυτό περιλαμβάνει το Bitcoin και άλλα cryptocurrencies, επίσης τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO), καθώς και τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως δυαδικές επιλογές (binary options). Η πολιτική επεκτείνεται και σε άλλες πλατφόρμες υπό την αιγίδα του Facebook, όπως το Instagram. Η εταιρεία λέει ότι ο κανόνας είναι σκόπιμα ευρύς ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει και να πιάσει παραπλανητικές διαφημιστικές πρακτικές και να αφήσει την πόρτα ανοικτή για μελλοντική αναθεώρηση.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Ένα πρόγραμμα ransomware μεταμφιεσμένο ως εφαρμογή ανίχνευσης επαφών αποκαλύφθηκε

Οι χρήστες του Facebook, καθώς και όσοι επισκέπτονται άλλους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, έχουν πιθανώς συναντήσει διαφημίσεις για υπηρεσίες που υπόσχονται οικονομικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής, συμβουλές για επενδύσεις κρυπτογράφησης και άλλα κουραστικά μηνύματα από ανέντιμους επενδυτές που ισχυρίζονται ότι έχουν αναπάντητες γνώσεις πάνω σε ολόκληρο το σύστημα. Όλα τα παραπάνω έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη και τουλάχιστον είναι ένα πλήγμα για την ποιότητα της διαφήμισης και τον υπηρεσιών που προσφέρει ο κολοσσός της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα Facebook.

Περνώντας τώρα στην απαγόρευση των διαφημίσεων ICO η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρόκειται για την περιοχή στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες από τις μεγαλύτερες απάτες κρυπτογραφίας. Ορισμένοι ψεύτικοι διεθνείς οργανισμοί συλλογής κεφαλαίων που υπόσχονται μεγάλα κέρδη για τον ελάχιστο κίνδυνο, σχεδιάζονται απλά για να αποσπάσουν χρήματα από τους ανυποψίαστους επενδυτές. Το PlexCoin είναι ίσως το καλύτερα τεκμηριωμένο παράδειγμα, το οποίο ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές και πρόσφατα είδε τον επικεφαλή της εταιρείας Dominic Lacroix καταδικασμένο σε δύο μήνες φυλάκισης. Έχουν εντοπιστεί πολυάριθμες ICO οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η φετινή ”fake” συνεργασία με τον ιδρυτή της Ethereum Vitalik Buterin.

Το Facebook δεν είναι η μόνη σημαντική τεχνολογική εταιρεία που αναλαμβάνει δράση ενάντια στην πιθανή εκμετάλλευση. Η Google επιδιώκει να αποτρέψει τους διαφημιζόμενους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία διαφημίσεων DoubleClick για την εκμετάλευση κακόβουλου λογισμικού κρυπτογράφησης σε συσκευές σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία, παραδείγματα των οποίων έχουν εντοπιστεί ακόμη και σε διαφημίσεις YouTube. Η εταιρεία δεν έχει υποκινήσει μια σαρωτική απαγόρευση των cryptocurrencies όπως το Facebook, αλλά έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για να βρει καταχρηστικές διαφημίσεις που σχετίζονται με το φαινόμενο του mining.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Regram, το καινούργιο feature που έρχεται στο instagram | Techbot

Δείτε επίσης :

Ελεύθερη πτώση σημείωσε το Bitcoin κάτω από τα 14000 δολλάρια

Η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) ανακοίνωσε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές κρυπτογράφησης παγκοσμίως μεταξύ Bitfinex και Tether, οι οποίες μοιράζονται τον ίδιο CEO.

Η Tether δημιούργησε crypto-tokens που είναι γνωστά ως USD Tethers (USDTs) για trading που υποτίθεται ότι υποστηρίζονται από ίσο αριθμό αποθεματικών δολλαρίων. Τα USDTs μπορούν να γίνονται trade απευθείας για την Bitcoin για ανταλλαγή Bitfinex και έχουν χρησιμοποιηθεί για να φουσκώσουν τις τιμές του Bitcoin. Η Commodity Futures Trading Commission διερευνά κατά πόσο η Tether μπορεί στην πραγματικότητα να υποστηρίξει τα USDT της, ή αν η εταιρεία έχει ουσιαστικά κατασκευάσει μετρητά από αέρα, κάτι που θα ήταν παράνομο όπως καταλαβαίνετε.

 

Η Νότια Κορέα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε αγορά Bitcoin.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων της Νότιας Κορέας έχει επενδύσει τουλάχιστον σε ένα τέτοιο νόμισμα και ένα από τα εμπορικά κέντρα του, προετοιμάζεται να είναι το πρώτο που θα δέχεται 12 διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα σε όλα τα καταστήματα του. Η χώρα έχει επινοήσει ακόμη και τη φράση “bitcoin zombie” για εκείνους που έχουν εμμονή με τις τιμές όλο το εικοσιτετράωρο.

Η χώρα περιορίζει τώρα τις ενδεχομένως παράνομες δραστηριότητες στον χώρο αυτό, για να αποτρέψει τη χειραγώγηση της αγοράς. Επισήμως, ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να κλείσει το crypto-trading στη χώρα. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των ανώνυμων λογαριασμών trading, την παρεμπόδιση των αλλοδαπών και των ανηλίκων από το εμπόριο, την απαγόρευση των ICO και την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στις διαφημίσεις.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Tutorial: Install WordPress Using FTP Client

Η Κίνα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο, κλείνοντας ήδη τις εικονικές πλατφόρμες κερμάτων που εμπορεύονται το Bitcoin,

εμποδίζοντας τις ICO και τους miners. Η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα για θέματα όπως η πτώση κεφαλαίων, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι απειλές κατά της κυριαρχίας και του κρατικού ελέγχου.

Η Ινδία επίσης δείχνει αυξανόμενο σκεπτικισμό έναντι αυτών των νομισμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Arun Jaitley δήλωσε απλώς στους νομοθέτες ότι «η κυβέρνηση δεν θεωρεί τις κρυπτοσυχνότητες νόμιμο χρήμα ή νόμισμα και θα λάβει όλα τα μέτρα για την εξάλειψη της χρήσης των κρυπτογραφικών στοιχείων για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων».

 

Τα cryptocurrencies, με την τρέχουσα μορφή τους, μπορεί να χτυπηθούν σκληρά με την αύξηση της κυβερνητικής εξέτασης, αλλά αυτό προσφέρει μια ευκαιρία για την αγορά να ωριμάσει. Η απειλή των κυβερνητικών στάσεων και της σκληρής γραμμής σχετικά με την κρυπτογράφηση έχει σίγουρα τη δυνατότητα να σταματήσει την ”τρελή” ανάπτυξή της. Οι προσεγγίσεις του Facebook και των επίσημων ρυθμιστικών αρχών είναι μάλλον απλώς η αρχή της ομαλοποίησης.

Θα θέλαμε τα σχόλια σας σχετικά με το θέμα στα comments από κάτω.