terra luna news

Τι σημαίνει USD και UST;

Πρέπει να αγοράσω stablecoins; (δεν είμαστε οικονομικοί σύμβουλοι για να απαντήσουμε τέτοιες ερωτήσεις)

Ο ιδρυτής της Terra, Do Kwon, προέτρεψε την υπομονή της κοινότητας κρυπτογράφησης στο Twitter

Οι επενδυτές στο κρυπτονόμισμα Terra (LUNA) πανικοβάλλονται αφού η αξία του νομίσματος μειώθηκε περισσότερο από 98% σε ένα 24ωρο.

Το Terra, το οποίο κάποτε ήταν μεταξύ των δέκα πιο πολύτιμων κρυπτονομισμάτων, έπεσε κάτω από το 1 $ την Τετάρτη, αφού κορυφώθηκε στα 120 $ τον περασμένο μήνα.

Η ξαφνική κατάρρευση είδε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς της να πέφτει από σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 500 εκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας καταστροφικές απώλειες.

Γιατί λοιπόν έχει πέσει τόσο δραματικά η αξία του και θα ανακάμψει ποτέ;

Τι είναι το Terra (LUNA);
Το Terra είναι ένα κρυπτονόμισμα με βάση τη Νότια Κορέα.

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από τους Daniel Shin και Do Kwon των Terraform Labs και σύμφωνα με τον ιστότοπο κρυπτονομισμάτων CoinMarketCap, το Terra είναι «ένα κρυπτονόμισμα σταθερής τιμής με στόχο τη μαζική υιοθέτηση» στη Νότια Κορέα.

«Η αποστολή του είναι να απελευθερώσει τους ανθρώπους από τις κρυφές χρεώσεις που είναι ενσωματωμένες στις καθημερινές διεθνείς πληρωμές». «Στοχεύουν να απομακρύνουν τις αναποτελεσματικότητες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain για να προσφέρουν σταθερότητα και υιοθέτηση από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου».

Διαβάστε στο techbot.gr:  Η Google θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην Κίνα!

Είναι ουσιαστικά ένα κρυπτονόμισμα δύο μισών: το «stablecoin» (περισσότερα σε λίγο) Terra και το Luna, ένα πολύ πιο «παραδοσιακό» κρυπτονόμισμα.

Το Terra έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αξίζει πάντα το δολάριο ΗΠΑ (USD) σε πραγματικά χρήματα και ενώ η τιμή του Luna κυμαίνεται ανάλογα με την αγορά, ένα Terra θα σας προσφέρει πάντα Luna αξίας 1 $ και Luna αξίας $ 1 Terra.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η Terra διαπραγματεύεται για περισσότερο από 1 $, οι έμποροι μπορούν να αποκτήσουν Luna αξίας 1 $ και να το ανταλλάξουν με μια Terra αξίας μεγαλύτερης από ένα δολάριο = κέρδος.

Εάν η Terra διαπραγματεύεται για λιγότερο από ένα δολάριο, οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν ένα Terra και να το ανταλλάξουν με Luna αξίας 1 $ = κέρδος.

Αυτό σημαίνει ότι – θεωρητικά – σε περίπτωση πτώσης της αξίας τους, οι επενδυτές απλώς θα ανταλλάξουν τις συμμετοχές τους με το άλλο μισό του νομίσματος, βγάζοντας γρήγορα χρήματα και αποκαθιστώντας την τιμή του περιουσιακού στοιχείου κρυπτογράφησης που υφίσταται πτώση.

Είναι ένας αυτορυθμιζόμενος μηχανισμός που δεν θα μπορούσε να πάει στραβά. Θα μπορούσε;

Γιατί έχει καταρρεύσει;

Το κραχ του Terra έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης ύφεσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να υποχωρεί περισσότερο από 50% από το υψηλό όλων των εποχών κοντά στα $69.000 τον Νοέμβριο του 2021.

Στον απόηχο της ύφεσης, η κορυφαία αγορά κρυπτονομισμάτων Binance απαγόρευσε για λίγο όλες τις αναλήψεις από το δίκτυο Terra, εμποδίζοντας ακόμη και αυτούς που ήθελαν να πουλήσουν από το να το κάνουν.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Το Facebook δοκιμάζει ένα νέο τμήμα για να τονίσει τις τοπικές ειδήσεις

Αλλά η κατάρρευση του Luna επιδεινώθηκε από προβλήματα με το σταθερό νόμισμα της Terra, το UST, το οποίο συνδέεται με το δολάριο.

Τι είναι ένα stablecoin;

Τα Stablecoins είναι κρυπτονομίσματα των οποίων η αξία συνδέεται συνήθως με ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα νόμισμα «πραγματικού κόσμου» ή εμπορεύματα που διαπραγματεύονται όπως πολύτιμα ή βιομηχανικά μέταλλα.

Επειδή σταθεροποιούνται από περιουσιακά στοιχεία που ποικίλλουν έξω από τον εξαιρετικά ρευστό χώρο κρυπτονομισμάτων, είναι σχεδιασμένα να είναι λιγότερο ασταθή από άλλα κρυπτονομίσματα.

Δεδομένου ότι η τιμή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι στενά συνδεδεμένα, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων δεν μπορούν να αποφύγουν μεγάλες πτώσεις τιμών χωρίς να εγκαταλείψουν πλήρως την αγορά ή να επενδύσουν αντ ‘αυτού σε σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.

Δεδομένου ότι η αξία ενός stablecoin συνήθως συνδέεται με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, είναι απίθανο να πέσει κάτω από την αξία αυτών των υποκείμενων φυσικών εμπορευμάτων.

Θεωρητικά, οι κάτοχοι τέτοιων νομισμάτων μπορούν επίσης να εξαργυρώσουν τα κρυπτονομίσματα τους σε αντάλλαγμα για την πραγματική ισοδυναμία ανά πάσα στιγμή.

Δεν είναι πάντα τόσο απλό όμως, και ορισμένα stablecoins όπως το Tether – το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς – έχουν αντιμετωπίσει κριτική επειδή δεν είναι σε θέση να παρέχουν ελέγχους για τα αποθέματα των φυσικών περιουσιακών στοιχείων που υποτίθεται ότι διατηρούν.

Διαβάστε στο techbot.gr:  Φαίνεται ότι το Google Play φλερτάρει με τα audio books

Τι είναι το UST;
Τεχνικά, το ίδιο το Terra δεν είναι stablecoin, αλλά είναι «συνδεδεμένο» με ένα στο UST.

Δεδομένου ότι το UST είναι συνδεδεμένο με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, η τιμή του – και επομένως αυτή του Terra – θεωρήθηκε πολύ πιο ασφαλής.

Το UST είναι λίγο διαφορετικό από τα παραδοσιακά stablecoins. Είναι ένα «αλγοριθμικό σταθερό νόμισμα», που σημαίνει ότι δεν διατηρεί φυσικά αποθέματα και αντί αυτού χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα «έξυπνων συμβολαίων» για να διατηρήσει την αξία όσο πιο κοντά στο $1 είναι εφικτό.

Ωστόσο, το UST αποσυνδέθηκε από το δολάριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την αξία του άλλοτε stablecoin να πέφτει στα 0,29 $.

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο τραγικά, που πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το έργο UST μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ. μετά το κραχ του, οι επενδυτές έτρεξαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους (τόσο στο Terra όσο και στο Luna) γρηγορότερα από ό,τι στο νόμισμα, οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.

Αυτό προκάλεσε την αποτυχία του εξελιγμένου αλγοριθμικού μηχανισμού που υποτίθεται ότι διατηρούσε την Terra τις συναλλαγές σε σταθερή τιμή, καθιστώντας και τις δύο πλευρές της σχεδόν άχρηστες.